W&M Psychologen

waarderend onderzoek

< homepage

Appreciative inquiry (AI) oftewel Waarderend Onderzoek is een model dat mensen probeert te betrekken bij het onderzoeken van wat werkt in plaats van wat er mis gaat. AI richt de focus van problemen naar verantwoordelijkheid, eigenaarschap en samenwerking. Het levert creativiteit, betrokkenheid en initiatief nemen.

AI is het gedachtengoed van David Cooperrider die samen met Suresh Srivastva internationaal wordt erkend als de grondlegger van de theorie van het waarderend onderzoek.

Er zijn meerdere methoden voor het beoordelen en evalueren van gedrag/situaties die oplossingen voorstellen. De meerderheid is gericht op het deficiëntiemodel. Vragen als ‘Wat is er aan de hand?’ of “Wat moet worden opgelost?” zijn het belangrijkste onderwerp van discussie. In plaats van te vragen “Wat is het probleem?” en vervolgens de vraag: “Wat wil je stimuleren of verkrijgen?” en “Laten we samen oplossingen bedenken”.

AI-gebaseerde vragen richten de aandacht in een bepaalde richting en we geloven dat het helpt om de juiste vragen te stellen die gedrag en/of situaties bespreken die mensen op dat moment veel bezighouden en die ze echt willen veranderen in hun dagelijks gedrag.

 

< homepage